Wuxi: motýlí milenci u jezera Wu-li

Věta „Jako motýl přistávající na květinu na břehu jezera“ zní trochu přeslazeně, nicméně právě takový poetický výjev je inspirací pro designové provedení nového čínského divadla ve Wuxi. Svými exotickými tvary nabízí srovnání s budovou státní opery v australském Sydney. Projekt, pod kterým jsou podepsáni finští architekti ze studia PES-Architects, se však inspiroval starou čínskou operou Motýlí milenci.

Motýlí milence obklopuje vodní hladina, která v noci odráží hru LED osvětlení. Zdroj: Contemporist.com
Motýlí milence obklopuje vodní hladina, která v noci odráží hru LED osvětlení. Zdroj: Contemporist.com

Dvě auditoria, propojená velkým proskleným foyer jsou překryta osmicípou oválnou střechou, která připomíná křídla dvou dotýkajících se motýlů. Střecha přesahuje profil jádra konstrukce, a nabízí tak stinný chlad i v okolí stavby.

Nosná plocha křídel je vytvořena z masivní oceli, která tvaruje „sošné“ rysy celé budovy. Velké divadlo ve Wuxi však není jen pokusem pozlobit Australany nápaditějším provedením, ale také snahou o vytvoření velkokapacitní kulturní a současně ekologické instituce. Nakolik se tento záměr podařilo naplnit však zůstává diskutabilní.

Haly auditoria jsou otevřené do prostoru, využívají maximálně denního světla. Tím ale snaha o „přírodní“ světlo dosahuje svého limitu, zbytek podmanivého vzhledu je dodán intenzivní prací s umělým osvětlením.

Venkovní nasvícení čerpá z výhod programovatelných LED světel: tisíce LED žárovek je zasazeno i do hliníkové „sítě“, která tvoří výplet spodní strany křídel, a jejich intenzita a barva se mění v rámci různých performancí. I okolí budovy je ozářeno padesátkou devítimetrových světelných sloupů.

Eko-provedení budovy pak „zachraňuje“ interiér. Preference přírodních materiálů je tu dotažena do maxima, a uvnitř najdeme jen málo prvků, které by nebyly z různých druhů bambusu a eukalyptu, dodávaného z místních plantáží. S dřevem se pracovalo i při konstrukci akustických panelů a obložení.

Návrh stavby, která se rozkládá na ploše 78 000 metrů čtverečních a stojí na uměle vytvořeném poloostrově jezera Wu-Li, vynesla architektovi Pekka Salminenovi z PES Architects v roce 2008 cenu za design. Otázkou přesto zůstává nakolik je jinak atraktivní provedení divadla ve Wuxi ve skutečnosti šetrné vůči životnímu prostředí.

inhabitat.com
Sdílet:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.