Nemocniční areál v Hong Kongu zakrytý zelení

Že klid a ticho léčí vědí už lékaři dávno. Stavba nové nemocnice v centru jinak rušného Hong Kongu na principu pozitivně působícího klidu zprostředkovaného harmonickou architekturou a zelení doslova těží.

„Zelené střechy a vertikální stěny s vegetací se staly ústředními body architektonické koncepce.“ Zdroj: Ronald Lu & Partners
„Zelené střechy a vertikální stěny s vegetací se staly ústředními body architektonické koncepce.“ Zdroj: Ronald Lu & Partners

Dílo, na kterém se po projektové a organizační bázi podíleli architekti ze studia Ronald Lu & Partners, je díky mistrnému propojení areálu s přírodou jedním z nejvýrazněji oceňovaných příkladů aktuální zelené architektury v jihovýchodní Asii.

SK Yee Healthy Life Center (stavebně dokončeno v roce 2014) stojí v hongkongské čtvrti Tuen Mun, a nad jiné objekty podobného určení vyniká zejména integrovaným využitím přístupných zelených teras, zapracováním vegetačních vertikálních stěn, maximální bez-bariérovou dosažitelností všech budov v areálu.

To dohromady vytváří praktický koncept „prostředí zbaveného stresu“. Mnoho důrazu kladli autoři projektu i na orientaci jednotlivých budov v rámci areálu, tak aby byl umocněn efekt přirozené vnitřní/vnější ventilace vanoucími větry (pasivní forma ochlazování budov a bránění vzniku tepelných ostrovů), a dále maximalizace efektivního oslunění budov. Díky tomu jsou jednotlivá medicínská centra přes den 100 % prozářena přirozeným světlem.

Ve výsledku je tak celé hospitalizační zařízení a jeho lůžkové části z hlediska energetického provozu mnohem úspornější, než jiné srovnatelné nemocniční budovy ve městě. Základní myšlenkou architektonického studia Ronald Lu & Partners bylo vytvořit:

„Zdravé životní prostředí, jakýsi zelený impuls, který vstupuje do života pacientů a návštěvníků jako přírodní léčivý prvek.“ SK Yee Healthy Life Center je charakteristická konstantním prolínáním interiérů a exteriérů, přičemž tyto přechody často zprostředkovávají právě zelené prvky.

Celý areál dosahuje indexu pokryvnosti zelení 57 %, při pohledu z výšky si tak nebudete nikdy jistí, jestli koukáte na nemocniční budovu nebo součást parku. V areálu je jako součást vestibulu vytvořena i umělé nosná konstrukce zelené střechy o rozloze 380 metrů čtverečních.

Kromě zelených prvků je do celého řešení zapojena řada pokročilých nízko-uhlíkových aplikovaných technologií. Na inovativním designu si ostatně architekti ze studia Ronald Lu & Partners zakládají.

Ve své tiskové zprávě jsou trochu neskromní, když píší: „Je to příklad vysoce udržitelné městské architektury, která je profesionálně budovaná s ohledem na vztah jak vůči lékařům, tak i pacientům. Myslím, že tu otevíráme novou kapitolu o tom, jak aktivním designem budov podpořit samotný léčebný proces.“

Sdílet: