Dům s krunýřem pásovce se usadil u silnice

Pokud máte dostatek prostoru na kterém můžete realizovat své plány na ekologické bydlení, máte štěstí. Většina návrhářů totiž musí řešit projekt, který se většinou týká ekologické inovace stávající budovy, která je navíc dost nešťastně situována. Takový je i případ domu v Singapuru, který bojuje se znečištěním a hlukem vlastním krunýřem.

Stejně jako živý pásovec se i dům "schoval" před nebezpečím - nepříjemným hlukem a znečíštěným ovzduším ze silnice. Zdroj: formwerkz
Stejně jako živý pásovec se i dům „schoval“ před nebezpečím – nepříjemným hlukem a znečíštěným ovzduším ze silnice. Zdroj: formwerkz

Formwerkz Architects byli postaveni před nelehký úkol. Velký dvou a půl patrový dům, jež stál prakticky na dosah dálnice, byl vystaven nepříjemné míře hluku z dopravy a současně znečištěnému ovzduší z výfukových plynů.

Když k tomu přičteme i západní dispozice oken, které vystavovaly dům slunečnímu žáru, zdá se, že lépe než volat architekty, by bývalo bylo povolat demoliční četu.

Singapurští Formwerkz se ale nezalekli a z exponované strany vybavili dům čtyřmi vnějšími „teleskopickými“ kryty, ne nepodobnými obrannému krunýři pásovců. Tyto vnější prvky plní funkci optické a hlukové bariéry, poskytují ochranu před přímým slunečním zářením, a přitom ale umožňují přístup dostatku světla do interiéru.

Mezi jednotlivými pásy krunýře přitom zůstalo dost místa na zeleň, které přímo pod okny domu osvěžují vzduch a lapají případný prach. Navíc se ochlazený vzduch od rostlin „táhne“ po krunýři do horního patra.

Nápaditý způsob, s jakým se tým architektů vyrovnal s nevyhovujícím provedením domu u dopravní křižovatky a dálničního viaduktu může být cennou inspirací pro řadu obdobných domů po celém světě.

Sdílet:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.