Cedrové lišty proměnily betonový komplex v Daegu

Prvky „vnější“ klimatizace, které mohou měnit teplotní poměry v budově, nemusí být nutně nákladné. Jednoduché provedení lamelového zastínění šesti apartmánových bytů v jihokorejském Daegu, které navrhla dílna Smart Architecture, kladou současně důraz na zvýšení estetického potenciálu i maximální efekt.

Exponovaná místa zakrytá cedrovými lištami rázem poskytují stín a proměňují tvář jinak všední obytné budovy. foto: Smart Architecture
Exponovaná místa zakrytá cedrovými lištami rázem poskytují stín a proměňují tvář jinak všední obytné budovy. foto: Smart Architecture

Apartmánové byty Louver House v Daegu byly vystavěny poněkud ve spěchu, se strohou jednoduchostí a nepříliš promyšleným umístěním. Situování oken šestice čtyřpatrových budov z betonu na jižní stranu sice přineslo do bytů dostatek světla, ale také nepřiměřené množství tepla přes den. Zvláště v letních měsících, kdy se interiér budov neúměrně přehříval.

Jihokorejská firma Smart Architecture se nepodílela na samotném stavebním návrhu, ale zpracovala jen nenáročnou stavební úpravu – začlenění systému dřevěných lišt v exponované části komplexu budov – jež napomohla problém s teplotními poměry elegantně vyřešit. Obešlo se to bez energeticky nákladného systému umělé klimatizace, jen s pomocí přírodních materiálů.

Cedrové lišty umístěné na připevněném rámu teď kryjí povrch Louver House. Jsou pohyblivé kolem své osy podobně jako lišty okenní žaluzie, a tak si každý byt z balkónu může individuálně nastavit, jaké množství světla, tepla a čerstvého vzduchu si k sobě pustí.

Bez náročné mechanické „intervence“ se podařilo s minimálními náklady vytvořit v Daegu velmi alternativně vypadající systém budov, které se sluncem a přírodním světlem pracují, aniž by na to vydávaly energii.

Sdílet:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.