Brno má zelenou novostavbu na úpatí Špilberku

Dne 29.11.2012 od 14.00 proběhne slavnostní odemknutí poradenského centra neziskových organizací v sídle Nadace Partnerství (Údolní 33, Brno). Zelená novostavba na úpatí Špilberku vznikla podle projektu ateliéru Projektil architekti, jako unikátní administrativní budova v pasivním energetickém standardu. Svěží vnitřní prostředí doplňuje „bio“ informační systém z dílny grafického studia Pixl-e.

Brno díky novému projektu ateliéru Projektil novou "zelenou" dominantu, foto: Projektil architekti
Brno díky novému projektu ateliéru Projektil novou „zelenou“ dominantu, foto: Projektil architekti

Při hledání autora projektu novostavby poradenského centra oslovila významná česká nadace 5 architektonických studií. Zvítězil návrh od Projektilu, který pracuje se zahradou jako se svou součástí, ze které se objekt vynořuje. Výrazné řešení vyhovělo jak požadavkům klienta na rozlohu poradenských a vzdělávacích prostor, tak značným omezením stanoveným územním a regulačním plánem.

Protáhlý objekt poradenského centra je vsazen do svahu po spádnici, čímž na pozemku nevytváří bariéru, ale stává se vodítkem. Provází nás výukovou zahradou na protáhlé parcele šplhající vzhůru k hradu.

Ve všech úrovních můžeme dům napříč prostoupit, prohlédnout nebo se do něj ponořit přes zelenou střechu. Jižním koncem stavba vrůstá do svahu a nabízí střechu k pobytu jako čtvrté venkovní podlaží. Otevřená prostorová struktura je přístupná i prostupná.

Nové sídlo Nadace Partnerství umně propojuje zeleň a zahradu se samotnou šetrnou budovou, foto: Projektil architekti
Nové sídlo Nadace Partnerství umně propojuje zeleň a zahradu se samotnou šetrnou budovou, foto: Projektil architekti

Školní a výukové aktivity probíhající v zahradě a na stezkách vdechnou areálu život v době provozu centra. Veřejně přístupná zahrada by tak mohla obohatit trávení volného času v centru města.

Funkční náplní domu je poradenské, konferenční a vzdělávací centrum. V kancelářích různých velikostí je 60 pracovních míst a konferenční sál disponuje až 50 místy v základní sestavě posluchárny. V dalších sestavách je možné ho variabilně měnit a pronajímat nezávisle na provozu kancelářské části.

Zahrada je vybavena 13 instalacemi výtvarníka Petra Koreckého, které budou sloužit při environmentální výchově jako objekty představující živly a přírodní fenomény. Koncepci výukových prvků a zahrady vytvořila Lucie Komendová.

Budova centra je realizována jako stavba v pasivním energetickém standardu. Znamená to, že při optimálním způsobu provozování spotřebuje na udržení optimálního vnitřního prostředí budovy 54 kWh na m2 a rok. Aby se stavba mohla řadit mezi pasivní administrativní budovy, musí spotřebovat méně než 15 kWh/m2 za rok na topení a méně než 30 kWh/m2.

Poradenské centrum je navrženo tak, aby tyto hodnoty splňovalo s rezervou. Předpokládaná spotřeba energie na vytápění je tedy 7 kWh/m2 za rok a na chlazení 19 kWh/m2 za rok. Budova je proto vybavena řadou technologií, které budou po dobu životnosti udržovat její minimální uhlíkovou stopu.

Předpokladem je kvalitně zateplená obálka budovy. Hlavním zdrojem energie pro vytápění a chlazení je tepelné čerpadlo s možností přirozeného chlazení a soustavou zemních vrtů. Distribuce energie v objektu je zajištěna aktivovanými železobetonovými stropy.

Energetických úspor je také dosahováno strojní ventilací s rekuperací tepla, ale v případě vhodných teplot venkovního prostředí je také možné větrat okny a dveřmi a zažít tak zahradní atmosféru uvnitř domu. Dalším úsporným opatřeními je plynule regulovaná intenzita umělého osvětlení podle denního světla a s tím spojené optimální prosklení v kancelářích.

Sofistikovaný systém zadržování a užívání dešťových vod zase šetří podzemní zdroje vody a energii potřebnou k čištění povrchové vody odváděné do kanalizace.

Součástí pasivního domu je informační biosystém, který vytvořili grafici Studia Pixl-e pomocí trávy, listů a zvadlých květin z brněnských květinářství. Přes textovou šablonu aplikovali biomasu na stěny a stropy interiéru.

Texty jim dodali zaměstnanci a uživatelé pasivního domu prostřednictvím dotazníku, do kterého měli uvést několik základních slov, která charakterizují obsah jejich práce a která často při své práci užívají. Jednotlivá hesla pak Pixl-e aplikovali na stropy a stěny jejich konkrétního pracovního prostoru.

Sdílet:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.