200 let stará horská chalupa ukrývá luxusní bydlení

Proč měnit něco, co funguje bezchybně už dvě stě let? Zhruba tak by se dal popsat přístup švýcarských architektů ze studia Buchner Bründler. Jejich návrh letního turistického obydlí v hornatém kraji Linescio je v pravdě minimalistický, ale o to úchvatnější.

Zdání klame. Tahle starobylá horská chaloupka totiž uvnitř ukrývá super-luxusní bydlení! foto: © Ruedi Walti | Images courtesy of Buchner Bründler Architekten
Zdání klame. Tahle starobylá horská chaloupka totiž uvnitř ukrývá super-luxusní bydlení! foto: © Ruedi Walti | obrázky Buchner Bründler Architekten

Kamenné základy a torzo dřevěného srubu bylo bezezbytku ponecháno, došlo k malému rozšíření stavby do strany a a sáhlo se k radikální přestavbě interiéru. Tady, třicet kilometrů od Locarna, by se stejně nějaké zásadní stavební změny v horách asi nehodily.

Proč by zde, v malé usedlé vesničce, mělo vyrůst nějaké honosné a majestátní sídlo? Síla je přece v obyčejných věcech. A vzhledem k tomu, že zmíněné „sídlo“ má být využíváno turisty jen v letním období, bylo by asi škoda ničit 200 let starou chaloupku.

Zevnitř je to ale o něčem jiném. Základním prvkem se stal betonový monolit (těsně přiléhající na vnější dřevěnou fasádu) a masivní kamna, která vyhřívají poležení pro znavené pocestné.

foto: © Ruedi Walti | Images courtesy of Buchner Bründler Architekten
foto: © Ruedi Walti | obrázky Buchner Bründler Architekten

Okna prodělala nezbytné zateplení, vnitřní obálka domu byla utěsněna, došlo na prosklení vstupních dveří. V rozšíření se nachází i velké okno, které maximalizuje prostup přirozeného světla. Jinak byla celá vnější fasáda ponechána v původním stavu.

Rovněž v nově vystavěné části se pracovalo stejnou měrou s přírodními materiály, na lokalitě původním lámaným kamenem. Zařízení není určeno k trvalému obývání, je to prostě jen letní byt, kvalitnější přístřešek než původní srub.

foto: © Ruedi Walti | Images courtesy of Buchner Bründler Architekten
foto: © Ruedi Walti | obrázky Buchner Bründler Architekten

Architekti z Buchner Bründler promysleli systém přirozené ventilace, a pohráli si i s takovými detaily, jako například zasazením kuchyňské linky. Kdo by se ale chtěl vykoupat, musí být otužilec.

Vana se totiž nachází ve venkovní přístavbě, a takové koupání ve švýcarských Alpách asi nebude pro každého. „Při rekonstrukci jsme bojovali o zachování archaického vzhledu,“ říkají architekti. „Chtěli jsme zachovat charakter místa, bez ohledu na požadavek moderního bydlení. Atmosféra je to, co se počítá.“

„Nové bydlení ve starém. Co víc si pro letní dovolenou přát?“ Zdroj: Buchner Bründler
„Nové bydlení ve starém. Co víc si pro letní dovolenou přát?“ Zdroj: Buchner Bründler
Sdílet: