V pouštích Nevady spuštěna hybridní geotermálně-solární elektrárna

jsou téma o kterém zatím neslýcháme zdaleka tak často jako o nebo solárních. Přesto, jejich čas bezesporu přichází. Jsou totiž jedním z nejspolehlivějších . V má tento zdroj obrovskou budoucnost, jak dokazuje i aktuální případ projekt Stillwater, který byl aktuálně doplněn na výkon 59 MW solární elektrárnou. Jde o první kombinaci geotermální a solární elektrárny na světě.

Stillwater - projekt hybridní geotermální solární elektrárny v USA, Nevada, foto: Harry Reid
Stillwater - projekt hybridní geotermální solární elektrárny v USA, Nevada, foto: Harry Reid

Projekt Stillwater je jedním ze 14 vytipovaných projektů získávání geotermální energie v oblasti států Nevada a Utah, které podpořilo americké ministerstvo energetiky v průběhu uplynulých let. Zatím pouze sedm z nich vyrábí elektřinu a Stillwater, spuštěný v roce 2009, jasně ukazuje cestu, kterou v budoucnu jít.

Původní 33MW solární elektrárna byla doplněna o 26MW solární elektrárnu. Ta se skládá z 89 000 solárních panelů na 240 akrech pozemku hned vedle geotermální elektrárny. Výhodou takového řešení je, že se oba výkony vhodně doplňují a geotermální zdroj funguje jako pomyslná „záloha“ pro sluneční elektrárnu.

Kombinovaná kapacita obou elektráren stačí pro zásobování elektrickou energií 50 000 amerických domácností. Projekt komentoval i ministr energetiky Steven Chu, který jej považuje za velký úspěch a správnou cestu k budoucnosti, kde obnovitelné zdroje energie hrají primární roli.

DOE

Jan Horčík

Zakladatel a šéfredaktor magazínů Ekologické bydlení a Hybrid.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *