Střecha nádraží jako zelenající se park na kopci

Rovná střecha šedivé budovy ztracená kdesi v oblačných výškách, zakrytá štěrkem či zalitá asfaltem, se spoustou hromosvodů, antén či jiného mechanického vybavení. Obrázek, který si možná budeme muset brzy zaznamenat do paměti, předtím než z měst úplně vymizí. Pokud jsou tu totiž architekti podobní těm ze studia Aedas, stávají se projekty vizuálně přitažlivých zelených a „živých“ střech objektů dosažitelnou realitou.

Střecha, která láká k procházkám při čekání na vlak. Zdroj: Aedas.com
Střecha, která láká k procházkám při čekání na vlak. Zdroj: Aedas.com

Studio Aedas reprezentuje novodobý přístup k netradičnímu typu architektury, který propojuje zelený prostor osázený stromy s ladnými křivkami budov, s výraznou akcentací na využití přirozeného světla.

Podstatné jsou i plochy skel, které opticky rozbíjejí masiv stavby a vytvářejí iluzi vznášejících se jakoby ve vzduchu. Jejich posledním úspěšným dílem je návrh stanice v . I když futuristický nádražní terminál West Kowloon na první pohled vypadá spíše jako malá katedrála.

Cílem studia Aedas bylo zpřístupnit střechu samotného objektu a strukturálně ji zapracovat jako parkový, veřejnosti přístupný, prostor. Velkoměsta typu Hong-Kongu díky husté zástavbě mají jen minimum zelených ploch, a nádraží Kowloon má být první snahou tento trend začít měnit.

Jednotlivé žebrované plochy střechy se zdvihají v pozvolných obloucích 25-45 metrů nad zem, a se začleněním zeleně a svažitých chodníčků tak vzniká jakýsi střešní park na umělém kopci.

Díky výstavbě nádražního terminálu a šestadvaceti kilometrům kolejí se teď Hong-Kong připojí k trase Kanton – Šen-čen, po které se (či spíše ) prohánějí rychlostí až 200 km/h. Do budoucna se plánuje rozšíření úseků rychlé jízdy až do . Celá stavba nádražního terminálu Kowloon by měla být ukončena v roce 2015.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *