VIDEO: podívejte se na prototyp létající větrné turbíny!

Americká společnost Altaeros Energies vyzkoušela před pár týdny poblíž městečka Limestone plně funkční prototyp své létající větrné turbíny. Trochu připomíná – podobně jako tyto moderní stroje využívá ke vznesení se do vzduchu hélium.

Létající větrná elektrárna Altaeros Energies, foto: Altaeros Energies
Létající větrná elektrárna Altaeros Energies, foto: Altaeros Energies

S pomocí dlouhých kotevních lán se pak vyrobená elektřina posílá na zem. Výhodou létající větrné elektrárny je, že vyrábí až 2x více energie než běžná pozemní větrná turbína.

Prozatím byla testována ve výšce 106 metrů, ale je navržena až na výšku 305 metrů. To je samozřejmě obrovská výhoda, protože ve vyšších polohách fouká silnější a stálejší vítr. A především není nutné budovat velmi drahý tubus věže.

Létající elektrárna ale samozřejmě funguje i tehdy, když je ukotvena přímo u země. Přistání i start jsou plně automatizované operace, které létající elektrárna zvládne sama.

Instalace elektrárny trvá dny namísto týdnů a lze ji jednoduše transportovat vcelku na nákladním tahači. Díky tomu jde o ideální řešení pro vzdálená, odelhlá místa, kde může hravě nahradit dieselové generátory.

Společnost Altaeros Energies byla založena v roce 2010 absolventy univerzit MIT a Harvard. Dlouhodobý plán je připravit nové verze létající elektrárny určené také pro pobřežní oblasti. Investory do společnosti jsou americké ministerstvo zemědělství, Kalifornská energetická komise a Technologický institut v Maine.

Altaeros Energies není jediná společnost, která se zabývá vývojem létajících větrných elektráren. Tou další je např. kanadská Magen Power. I ta už prezentovala koncept, nikoliv ovšem plně funkční prototyp.

Altaeros Energies

Jan Horčík

Zakladatel a šéfredaktor magazínů Ekologické bydlení a Hybrid.cz.

Jeden myslel na “VIDEO: podívejte se na prototyp létající větrné turbíny!

  • 29. 4. 2012 (14.19)
    Trvalý odkaz

    jednoduše transportovat.. :D po letišti ano, dál už nikde

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *