Filmový tip: Rok konopí – marihuana jako lék, ale i byznys

V kině Světozor v Praze dnes dopoledne proběhla novinářská projektu nového celovečernímu dokumentárnímu filmu Rok konopí / Year of Mari©huana, jehož kino premiéra se uskuteční již 19. dubna. Devadesát minut několika propletených příběhů, zpovědí a rozhovorů s vědci, politiky i úředníky je v některých okamžicích dechberoucím pohledem na tragikomický stav současného přístupu ke zdraví člověka.

Rok konopí/Year of marihuana - nový český celovečerní dokumentární film, který se vyplatí vidět
Rok konopí/Year of marihuana - nový český celovečerní dokumentární film, který se vyplatí vidět

Snímek režiséra Petra Slabého se snaží skrze příběhy nemocných lidí léčících se konopím, rozhovory s vědci, politiky i úředníky objektivně mapovat problematiku využití konopí jako léku v České republice, poukázat na jeho možnosti i meze a to vše na pozadí probíhajícího střetu svobody jednotlivce se zákony společnosti. A to se mu překvapivě i daří.

Film nezaujatě mapuje možnosti, které dnes konopí a marihuana jakožto lék lidem dávají. Nechává promluvit zastánce, ale i vědce, kteří se zcela zásadním způsobem podíleli na objevování tajemství možností konopí (např. objevil THC, prof. Raphael Mechoulam, nebo přední český vědec prof. Lumír Hanuš.

Zcela bez okolků film zobrazuje lidi postižené chronickými chorobami. Pohled na polonahou ženu po operaci rakoviny prsu nejednoho člověka zaskočí. Stejně tak další vývoj jejího příběhu, který potvrzuje, že dokument se nesnaží ohýbat pravdu, ale dát lidem hlubší vhled do celé problematiky.

Rok konopí přichází do kin v době, kdy má dojít k dlouho očekávaným legislativním změnám a konopí by mělo být zpřístupněno pro léčebné a vědecké účely. Natáčel se v České republice a Izraeli, kde jsou léčebné vlastnosti konopí zkoumány již desítky let. Ve filmu nechybí záběry z konference o konopí v parlamentu či záběry z pochodu Million Marihuana March 2010 a takzvané Konopné revoluce.

Tvůrci dokumentu byli s kamerou přítomni i soudnímu procesu s psychoterapeutem Dušanem Dvořákem odsouzeným za pěstování a distribuci drog. Právě tam je nejlépe vidět zcela nedostačující stav právních úprav panujících v České republice ve vztahu k pěstování konopí.

A v souvislosti s novými chystanými úpravami je naopak nepříjemně cítit vliv, který dnes komerční subjekty mají na tvorbu zákonů. Ty by však, můžeme-li o tom vůbec polemizovat, přece ale měly sloužit především lidem, nikoliv komerčním společnostem…

Rok konopí je tak další český dokument, na který se vyplatí do kina jít. Nudit se rozhodně nebudete.

Jan Horčík

Zakladatel a šéfredaktor magazínů Ekologické bydlení a Hybrid.cz.

Jeden myslel na “Filmový tip: Rok konopí – marihuana jako lék, ale i byznys

  • 15. 4. 2012 (15.59)
    Trvalý odkaz

    Na pripade Dusana Dvoraka je zarazejici chovani statniho zastupce, ktery prohlasil pri soudnim jednani, ze trestem pro pani Dvorakovou je uz samotny fakt ze je manzelkou pana Dvoraka. Za tuto lidsky velmi ponizujici drzost bych dotycneho statniho zastupce zbavil funkce natrvalo (takovy clovek nema v justici co delat) a nechal ho zaplatit z jeho vlastniho majetku veskere skody, ktere napachal pri kradezi konopi kterou provedla policie CR, a ktere bylo urceno pro lecbu nemocnych, kterym to prokazatelne pomahalo. Bohuzel zajmy ceske justice jsou jine nez pomahat lidem a zajmy policie jsou naprosto jine nez pomahat a chranit.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *