Nadšenci ze střechy v Queens vyrábí včelí med

Skupinka nadšenců sdružených pod hlavičkou organizace Brooklyn Grange se rozhodla využít střechu skladiště v Queensu, a přestavět ji na zahradu. Narazili ale na jeden podstatný problém: papriky, rajčata a vlastně všechno ostatní pěstované ovoce či zelenina nevzcházelo právě nejlépe. New York totiž trpí nedostatkem přírodních opylovačů, včel.

Proč neobohatit městský ekosystém o opylovače a sebe o trochu medu?
Proč neobohatit městský ekosystém o opylovače a sebe o trochu medu?

Problém vyřešili poměrně rychle, instalací několika včelích úlů, přivezených od příbuzných z venkova. Jak se záhy ukázalo, tento původně nezamýšlený krok by mohl generovat zisk mnohem vyšší, než kolik by vůbec původní, ryze zemědělský, záměr mohl přinést.

Newyorčané jsou jako diví po ekologických bio-produktech a zdravém životním stylu, a tak se zpráva o tom, že někdo vyrábí „pravý“ med rychle roznesla.

Obchody v městské oblasti jsou totiž zaplaveny včelařskými výrobky, které mají se zdravými včelstvy pramálo společného, už kvůli vysokému obsahu konzervačních látek, chemikálií a uměle dodávaných sladidel.

Poptávka sousedů po kvalitním medu od podivínských střešních zahrádkářů rychle překročila možnosti pětice instalovaných úlů. Brooklyn Grange tak pomocí „startovního“ serveru Kickstarer rozjel velkou kampaň.

Momentálně formou internetové sbírky shání 20 000 dolarů, které by jim umožnili zvýšit počet úlů na pětadvacet. Kromě toho, že včely by v takovém počtu dokázaly produkovat okolo 450 litrů medu, výrazným způsobem by se zlepšila i narušená ekologická situace mezi rostlinami a opylovači ve městě.

Co víc, lidé z Brooklyn Grange si nehodlají dobrý nápad nechat jen pro sebe, a rádi by zavedli kurzy a praktická školení pro ostatní městské a střešní farmáře.

Po odpracování kurzu na zahradní střeše v Queens si domů odnesete vlastní vyrobený úl i včelstvo. Prozatím neexistuje přesná statistika, kolik lidí se v jednom z nejrušnějších měst světa alternativnímu zahradničení věnuje, jisté ale zůstává, že tento prostor pro relaxaci a zdravý životní styl vzbuzuje stále živější zájem.

Stejně jako představa, že by ke každé větší střešní zahradě v New Yorku připadal i jeden včelí úl, a kromě ovoce a zeleniny by si lidé mohli vyrábět i vlastní med.

kickstarter.com

2 komentáře: „Nadšenci ze střechy v Queens vyrábí včelí med

  • 28. 3. 2012 (10.56)
    Trvalý odkaz

    Mimochodem, bylo by zajímavé vidět, laboratorní testy takového „urban med“. Jsou příliš drahé (alespoň tady v Polsku), takže doufám, že to bude dělat, než začnou jíst.

    Reagovat
  • 27. 3. 2012 (15.39)
    Trvalý odkaz

    Nakolik ten med bude použitelný závisí na čistotě prostředí. Na Ústecku se dělaly rozbory medu v 70-tých létech a našla se tam skoro celá Mendělejevova tabulka. Myslím, že tam bude hodně platiny z katalyzátorů aut a asi i kadmium z nafty. Obojí je jedovaté.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *