V centru Singapuru vyroste Smaragdové srdce

Singapur patří mezi města s největším počtem výškových budov na jednotku plochy. Poměrně monotónní zástavba skleněných a ocelových konstrukcí mrakodrapů by však brzy mohl narušit nevšední architektonický počin. Mladí návrháři z WOHA by totiž rádi prosadili záměr na vybudování „mrakodrapové oázy“.

Zelený smaragd v srdci Singapuru, aneb návrat přírody mezi mrakodrapy. Zdroj: Inhabitat.com
Zelený smaragd v srdci Singapuru, aneb návrat přírody mezi mrakodrapy. Zdroj: Inhabitat.com

Většina projektů na zabudování zeleně do centra městské zástavby se zakládá buď na principu osázení střech anebo vybudování vertikálních zahrad. Wong Mun Summ a Richard Hassell, zakladatelé WOHA, by však tyto jednotlivé prvky chtěli spojit v životaschopný celek trochu jiným způsobem.

Nezříkají se horizontálních a vertikálních zelených struktur, ale rádi by vytvořili něco jako obyvatelný mnohapatrový skleník, který bude plně využíván lidmi jako běžná budova.

Stromy a keře, by měly být rozvrstveny do několika překrývajících se etáží, čímž by vznikala iluze otevřeného členitého prostoru. Navrhovaná budova „Downtown Oasia“ by měla mít poměr plochy stropů a stěn vůči zeleni přibližně 750 %. V praxi by se pak jednalo o pravděpodobně nejzarostlejší a nejvyšší obývanou budovu na světě současně.

Stavba, která by měla zasadit srdce smaragdové barvy do Lvího města, jak je Singapur nazýván, by měla vyrůst do roku 2014. Uvnitř se budou nacházet hotely, řada klubů, nákupní středisko, a několik restaurací, se stěnami vytvořenými živoucím rostlinstvem.

Z každé úrovně by se měly nabízet výhledy na ostatní zelená patra, a navíc se počítá se čtyřmi bočními parkovými terasami a velkou střešní zahradou.

Částečně otevřená konstrukce budovy bude mít i zajímavým způsobem řešenou klimatizaci. Vychází totiž z přirozené cirkulace vlhkosti rostoucích dřevin, osvěžené vlahým větrem profukujícím z otevřených stěn, a chladivého stínu, který nabídnou koruny stromů.

Filozofie mladých návrhářů z WOHA vychází ze snahy o opětovnou „humanizaci“ budov a propojení životního prostředí s aspekty moderní architektury.

inhabitat.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *