Zahradní oáza v betonové džungli

Krása jen pro zvané, aneb rajská zahrada přímo ve středu jednoho z nejživějších měst světa. I tak bychom mohli popsat propojený systém střešních zahrad vybudovaných v Rockefellerově centru v New Yorku. Padesát metrů nad zemí, výše než by se běžně podíval chodec z přeplněné ulice, nechali před 75 lety návrháři zbudovat okouzlující ostrov klidu.

Není divu že se manažeři Rockefellerova centra dívali  na každodenním shon s nadhledem. Zdroj: inhabitat.com
Není divu že se manažeři Rockefellerova centra dívali na každodenním shon s nadhledem. Zdroj: inhabitat.com

Komplex propojených střešních zahrad na British Empire Building a Maison Francaise, které tvoří kameno-ocelový monument Rockefellerova centra, však nebyl po sedm desetiletí přístupný veřejnosti. Odpočinout si tu mohli jen uspěchaní manažeři a zaměstnanci.

Obyčejní lidé ale prakticky neměli ponětí o existenci této zelené zóny. Teprve před relativně krátkým časem bylo se svolením správce centra umožněno veřejnosti navštívit zahrady.

Stavitel John R. Todd a architekt Raymond Hood chtěli vztyčit v centru města pravou oázu, a skutečně se jim to povedlo. A co je tu tak pozoruhodného k vidění? Narozdíl od klasických střešních zahrad zde můžete vidět celé skalky, vysypané chodníčky, svěží fontány i leknínové bazénky. Pečlivě sestříhávané keře, květinové záhony i malé stromy.

Návrh osazení zahrad zpracovával uznávaný krajinný a zahradní architekt Ralph Hancock, který se pokusil využít členitosti terénu, dané konstrukcí stavby. Ve skutečnosti je totiž nejvyšší budova centra obklopena prstencem čtyř dalších, nižších. Rozhodl se proto pro realizaci „historické“ předlohy vistuých zahrad Semiramidiných v Babylóně.

Za výjimečnost se platí, ale pro Rockefellera to určitě problém nepředstavovalo. Rozvrstvení zahrad, systém pump, rozvodů závlahové vody, zemina i štěrk, to vše si vyžádalo výrazné zesílení konstrukce stropu ocelí.

Původní projekt nebyl realizován v plné šíři, budova se totiž měla v budoucnu propojit systém visutých mostů s ostatními domy, a vytvořit něco na způsob „střešního lesa“ nad New Yorkem.

Bohužel, v současnosti je možné zahrady na Rockefellerově centru navštívit jen při „Týdnu otevřených dveří města New York“. Náklady na zpřístupnění střech veřejnosti se pohybují podle slov správců okolo 45 000 dolarů, a tak hosty právě nevítají.

Ale existuje ještě jedna cesta, jak se dostat na vrchol: můžete si na radnici zažádat o konání svatebního obřadu právě zde.

cpo.co.il

3 komentáře: „Zahradní oáza v betonové džungli

  • 10. 3. 2012 (8.59)
    Trvalý odkaz

    Zahrady jsou tam třičtvrtě století, tak jaké do první vichřice.. a co že si vrchní sorta udělá jen něco pro sebe, vy si taky na zahradě nenecháte venčit psy sousedů..

    Reagovat
  • 9. 3. 2012 (15.01)
    Trvalý odkaz

    Není třeba toto říkat anonymě. Já si to taky myslím.
    Ale jinak to vypadá skvěle. Minimálně do první vichřice :-)

    Reagovat
  • 9. 3. 2012 (11.58)
    Trvalý odkaz

    No jo židovští lichváři. Pro sebe visuté zahrady, pro nás krizi.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *