Japonsko zkouší plovoucí větrné elektrárny

Japonsko si vážně pohrává s myšlenou na vybudování nové sítě „plovoucích“ větrných elektráren při svém pobřeží. Do roku 2020 by Japonci rádi podél severního pobřeží vybudovali zařízení s kapacitou jeden gigawatt. První nesmělé kroky k tomu činí společnost Marubeni, která sponzoruje studii proveditelnosti, nákladů a rizik.

Větrné turbíny na pobřeží Japonska v oblasti Kamisu-shi, Ibaraki, foto: skyseeker, licence: Creative Commons
Větrné turbíny na pobřeží Japonska v oblasti Kamisu-shi, Ibaraki, foto: skyseeker, licence: Creative Commons

Marubeni je společností, jejíž doménou jsou spíše nákupy a prodej, a na celém projektu se podílí především finančně. Investují podíl 4 9% veškerých nákladů, přičemž technická stránka věci bude řešena podnikem Mitsubishi.

První tři turbíny a rozvodna, které ozkoušejí proveditelnost celého záměru, situovaného do moře na dohled jaderné elektrárny Fukušima, by měly být instalovány do roku 2016.

Sám projekt ukazuje na obezřetnost s jakou Japonci k větrné energii přistupují: než se přistoupí k velkoplošné výstavbě na pylonech v moři, nejprve se pomalu testuje a hodnotí celková výnosnost.

„Pokusná“ větrná elektrárna bude vybudována ve dvou fázích. Nejprve dvou-megawattová turbína s rozvodnou, a teprve poté co se projeví jako „stabilní“ další dvě, 7MW turbíny.

Plán na využívání obnovitelných zdrojů energie má ale mnohem širší zázemí. Tím, že se jedná o pilotní projekt, spolupracují na něm prakticky všechny podniky, které by mohly do budoucí velkostavby plovoucích větrných elektráren co mluvit.

Součástí týmu je tokijská univerzita, loděnice Mitsui, společnost Hitachi a IHI Marine. Japonský parlament přislíbil financování celého projektu deseti až dvaceti miliardami jenů (130-160 miliony dolarů).

Obliba příbřežních větrných elektráren Japonců plyne z nedávných velmi praktických zkušeností.

Po poslední tragické události s tsunami to byly právě elektrárny v moři na východě, které ustály velkou vlnu i zemětřesení os síle 9 stupňů Richterovy škály, a dokázaly hned po nehodě zásobovat nemocnice a krizová centra elektřinou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *