Číňané projektují lidské mraveniště

Oblasti na kterých se podepsala důlní činnost jsou právem označovány za měsíční krajinu. Praktická nepřítomnost života ve zdevastované krajině nedala spát architektům Yiting Shenovi, Nanjue Wangovi a Zihan Wangovi. Navrhli proto způsob jak by se dala zacelit jizva ve vytěžené krajině a na to jak znovu učinit takové místo obyvatelné. Prestižní soutěž nezvyklých a kuriózních mrakodrapů eVolo 2012 ohodnotila jejich projekt lidského mraveniště druhým místem.

Druhé místo v soutěži architektů eVolo2012 si tým návrhářů zasloužil především díky zapracování krajinné struktury do projektu. Zdroj: Inhabitat.com
Druhé místo v soutěži architektů eVolo2012 si tým návrhářů zasloužil především díky zapracování krajinné struktury do projektu. Zdroj: Inhabitat.com

Doly jsou možná ekonomickým požehnáním pro chudé jihočínské provincie, ale zároveň i jejich prokletím. Tam, kde se započne s těžbou, dochází k rychlým demografickým proměnám.

Původní venkovské obyvatelstvo závislé na zemědělské produkci potravin mizí, zatímco se do provincie přesouvají tisíce horníků i s rodinami. Jenže poté, co kopáči skončí svou práci odtěžením suroviny, přesunou se do jiné oblasti. Do zdevastované krajiny se už nikdo nevrací.

Monumentální vrcholky v provinciích na jihu Číny promění těžba navždy a narušený terén nelze většinou znovu využívat. V jedné z nejlidnatějších zemí tak vznikají rozsáhlé plochy neobyvatelné půdy.

Mladí architekti trvají na tom, že největším bohatstvím jejich země není nerostné bohatství, ale právě lidé, obyčejní venkované, bez kterých by kraj neexistoval. A právě udržet původní obyvatele, dát jim možnost solidního bydlení i v napůl vytěžených kopích, se stalo cílem eko-architektů.

Jejich výsledek připomíná trochu mraveniště: terasovité plošiny, které se vinou po obvodu vytěžené poloviny kopce, skutečně svou dezorganizací hmyzí mumraj připomínají.

Jednotlivé etáže jsou stmeleny pevnou kostrou, která se vine mezi jednotlivými patry.

Jednotlivé domy přitom vycházejí z tradiční konstrukce venkovských domků „Chuan Dou“. Jedná se ale snad o jediný ústupek historické tradici, zbytek stavby je ukázkou moderního stavebního přístupu.

„Unikátní provedení jednotlivých obytných buněk připomíná staré horské vesnice Hmong, které jsou vedeny po obvodu vnější vrstvy kopce,“ popisuje stavbu Nanjue Wang.

„Vnitřní prostory slouží jako společenská místa, komunitní centra, náměstí a nákupní centra. Jednotlivé etáže jsou propojeny eskalátory a stezkami.“ Mrakodrap-hora bude mít vlastní systém kořenového čištění odpadních vod, k zalévání bude sloužit upravená dešťová voda, a na úbočí bude stát pěstírna potravin.

inhabitat.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *