Nejstarší jaderná elektrárna na světě odstavena

V Británii, v malém městečku Oldbury, byla odstavena nejstarší britská civilní jaderná elektrárna. Po dobu 44 let dodávaly dva reaktory americké společnosti Magnox o celkovém výkonu 424 MW elektřinu do sítě. Už teď ale existují plány, podle kterých na stejném místě vyroste do roku 2025 nová jaderná elektrárna.

Jaderná elektrárna Oldbury, foto: David Bowd-Exworth, license Creative Commons
Jaderná elektrárna Oldbury, foto: David Bowd-Exworth, license Creative Commons

Británie, narozdíl od Japonska, Německa nebo Švýcarska, nepodlehla jaderné panice po zemětřesení a následné vlně Tsunami v Japonsku, která vyvolala katastrofu v atomové elektrárně Fukušima.

Naopak, v rámci snižování emisí a čím dál tím většího důrazu na se Británie chystá jadernou energetiku podporovat. O tom svědčí i fakt, že jen pár stovek od místa uzavřené elektrárny má do roku 2025 vyrůst nová.

Plánuje ji společnost Horizon Nuclear Power, společný podnik E.ON a RWE. Měla by mít výkon až 3300 MW. Zatím se vše nachází v plánovací fázi, ale místní už začínají protestovat, protože chladící věže elektrárny by jim výrazně kazily krásný výhled.

Uzavírání zastaralých elektráren probíhá také v USA. Tam bylo od roku 2010 uzavřeno už 106 uhelných elektráren. Čeká to také Českou republiku, první na řadě jsou nejspíš Chvaletice.

Jan Horčík

Zakladatel a šéfredaktor magazínů Ekologické bydlení a Hybrid.cz.

Jeden myslel na “Nejstarší jaderná elektrárna na světě odstavena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *