Odpad z whisky skončí jako biopalivo

Charakterové vlastnosti některých národů jsou vděčným námětem vtipů. Proto nijak nepřekvapí, že jsou to právě spořiví Skoti, kteří se rozhodli zpracovávat odpadové mezi-produkty z výroby whisky do podoby biopaliva. Značková palírna Celtic Renewables, ve spolupráci s univerzitou Napier z Edinburghu, navrhla jednoduchý postup, díky kterému si alkoholoví byznysmeni mohou výrazně přilepšit.

O tom že dobrá kořalka a kvalitní palivo se vyplácí, ví šetrní Skoti své. Zdroj: Inhabitat.com
O tom že dobrá kořalka a kvalitní palivo se vyplácí, ví šetrní Skoti své. Zdroj: Inhabitat.com

Pro Skotsko představuje sladová whiskey trh s ne právě zanedbatelným ročním obratem 6,28 miliardy liber. Propojit obchod s lihovinami, které se lidem nikdy neomrzí, s výrobou paliv, kterých ve světě ubývá, vypadá jako další výtečný nápad.

Pro využití se nabízejí zejména dva meziprodukty: mláto a zbytky zkvašené mladiny. Obojí se dosud využívalo jako krmivo pro dobytek, ale přeměna odpadu na biopalivo vypadá z ekonomického hlediska slibněji.

Nakvašené mladiny přitom vyprodukuje jen provoz palírny Celtics 423 milionů galonů ročně a použitého mláta odchází z výroby okolo 500 000 tun.

Obě tyto dosud odpadní látky mohou být využity jako vynikající suroviny pro průmyslovou výrobu biobutanolu.

Využití bio-butanolu jako paliva je přitom výhodnější než u bio-ethanolu. Je účinnější o pětadvacet procent a současně bezpečnější.

Nápad palírny v Celtics je zároveň stimulem pro velké evropské lihovary a palírny, které se mohou zaměřit na potenciál dosud skrytý v odpadních produktech výroby.

aboutmyplanet.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *