Nový zdroj energie: čističky odpadních vod

Společnost Hydrovolts se zabývá vývojem kompaktních vodních turbín. Ty jsou určeny pro jednoduchou instalaci do řek, kanálů a jiných vodních cest. Nejnovější odbytiště si firma našla v čističkách odpadních vod.

Hydrovolts - jednoduše instalovatelná vodní turbína, foto: Hydrovolts
Hydrovolts - jednoduše instalovatelná vodní turbína, foto: Hydrovolts

Burt Hamner se ve své společnosti Hydrovolts zabývá vývojem malých vodních turbín už několik let. Zatím nemá příliš velký úspěch, ale s novými modely snadno přenosných a především lehce a levně instalovatelných turbín chce konečně prorazit.

Snaží se proto nyní prorazit tam, kde to zatím pravděpodobně nikdo nezkusil. V čističkách odpadních vod. Protékají jimi miliony litrů vody – podle toho o jak velké se jedná zařízení. A to je obrovský potenciál pro výrobu elektrické energie.

V současné době má Hydrovolts k dispozici tři prototypy vodní turbíny různých velikostí a výkonu – 350 W, 2 kW a 10 kW. Nejmenší se má prodávat za cenu pod $2000, střední kolem $20 000 a nejvýkonnější za $40 000.

Právě ona 2kW turbína je ale podle Hamnera nejmenší, jakou má cenu vyrábět. Největší by naopak mohly mít výkon mezi 40 až 50 kW.

Návratnost je však prozatím i tak značně diskutabilní. Výhodou takové turbíny má být především velmi levná instalace a skutečnost, že není třeba se o ni dál nijak starat. Lze je údajně například zavěsit z mostu. Elektřinu pak vyrábí 24 hodin denně 365 dní v roce.

Hydrovolts - vodní turbína

Jak Hydrovolts se svým nápadem uspěje, to je zatím ve hvězdách. Hamner údajně jedná se společností Veolia, která je světově největším provozovatelem ČOV. Jen v USA je přitomkolem 26 000 městských čističek a 100 000 průmyslových. To už je slušný trh.

Jan Horčík

Zakladatel a šéfredaktor magazínů Ekologické bydlení a Hybrid.cz.

2 komentáře: „Nový zdroj energie: čističky odpadních vod

  • 16. 2. 2012 (15.18)
    Trvalý odkaz

    Přesně to mě taky napadlo. možná ale ta turbína vrátí část energie na výstupu, kde už otéká vyčištěná voda.

    Reagovat
  • 16. 2. 2012 (9.20)
    Trvalý odkaz

    V čistírnách odpadních vod se IMHO musí ta (špinavá) voda dávat do pohybu čerpadly. Ona přece nikam sama neteče.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *