Okenní farmaření pro domácí zeleninu

Ne každý pohled z okna do ulice může člověka rozveselit. Šedivé silnice plné smogu, s uspěchanými řidiči. Jenže co kdyby se nám i v centru rušného města nabízela radostnější podívaní? Což tak kdybychom se při každém pohledu směrem k oknu přesvědčili, jak nám roste naše budoucí svačina? Možné to je, pokud se rozhodnete pro instalaci systému WindowFarm.

Je libo čerstvé bylinky nebo zeleninu do salátu ? Zdroj: Kickstarter.com
Je libo čerstvé bylinky nebo zeleninu do salátu ? Zdroj: Kickstarter.com

Okenní farmaření je totiž v poslední době stále populárnějším způsobem, jak pěstovat zeleninu, pokud vaše bydlení neumožňuje provoz zahrádky. Ne každý má to štěstí a zahrádku někde v příměstské oblasti vlastní. Okno má ale ve svém bytě naštěstí každý, a tak chuti začít pěstovat vlastní zeleninu nestojí nic v cestě.

Do jednoho průměrného okna můžete nad sebe nasázet i pět „válců“ s průtokovými květináči, a ještě vám zbude místo na spínač, hadice a pumpu. Na jednu rostlinu potřebujete přibližně 30 centimetrů čtverečných plochy skla, takže si musíte „záhonky“ dobře rozvrhnout.

Přitom je WindowFarm velmi přizpůsobivý systém, který můžete využívat jak pro komunitní farmaření v činžovním domě, tak pro domácké pěstění bylinek. Poskládat si soustavu průtokových květináčů podle velikosti okna není problém.

Otázkou jistě je, co lze v květináčích vyrobených z eko-plastů pěstovat. Výrobce garantuje úspěchy při domácím pěstováním rajčat, salátu nebo jahod. Prakticky tedy můžete nasadit veškerou zeleninu s výjimkou té kořenové.

Pokud jde o údržbu, je zapotřebí co čtrnáct dní doplňovat vodu a živiny, a jednou měsíčně pročistit propláchnutím celý systém.

windowfarms.org

6 komentářů: „Okenní farmaření pro domácí zeleninu

  • 29. 12. 2023 (17.04)
    Trvalý odkaz

    S okenním farmařením jsem se zatím nesetkala, ale určitě bych ho uvítala. Mám doma malou zahrádku, kde si pěstuji různé druhy ovoce a zeleniny. Letos jsem měla opravdu úspěšnou úrodu, a tak se mi hodil můj odšťavňovač. Každý den si tak s rodinou pochutnáváme na čerstvém džusu, ve kterém je spousta vitamínů a chutná mnohem lépe než kupovaný.

    Reagovat
  • 9. 1. 2015 (11.43)
    Trvalý odkaz

    NN: pokud nemáš peníze, můžeš vyrobit i jinak….způsobů je hodně….z PET lahví to zvládne i dítě…tato verze je spíš pro lenochy a neumětele, nebo do veřejných prostor.

    Mark: je jich minimálně 20, a zalejvá se to každou hodinu… samozřejmě můžeš i méně často, ale to bych si v tý výhni, co panuje za okenním sklem, netroufnul…. nehledě na to, že zásobník na vodu se stejně musí provzdušňovat, a investice 100,- do vzduchování tě mine pouze pokud si roztok budeš míchat každý den znovu… a to se fakt nevyplatí…..

    Reagovat
  • 14. 2. 2012 (10.19)
    Trvalý odkaz

    Příjde mi dobrá poznámka „…a ještě vám zbude místo na spínač, hadice a pumpu.“
    Nevím, ale 10 květináčů dovedu ještě zalít konví.

    Reagovat
  • 14. 2. 2012 (9.04)
    Trvalý odkaz

    Už se tomu neříká dobré hospodaření, už se to „window farming“. Potřebuje to nový systém lisovaných plastů za přátelský peníz místo tácku od kuřete, který býval zadarmo. Vivat new speech :D

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *