Skládací elektromobil Hiriko nabízí řešení pro přeplněná parkoviště

Předseda Evropské komise Manuel Barroso minulý týden na konferenci v představil světu malé vozítko Hiriko, jenž by se v budoucnu mohlo stát jedním z možných řešení . Unikátnost elektromobilu spočívá především v jeho schopnosti zkrátit svou parkovací délku o 40 %, čímž se ušetří cenný prostor v ulicích měst.

Skládací elektromobil Hiriko ušetří ve městech značnou část prostoru, foto: Hiriko
Skládací elektromobil Hiriko ušetří ve městech značnou část prostoru, foto: Hiriko
Ačkoli by se mohlo zdát, že název Hiriko pochází z japonštiny, není tomu tak. Ve skutečnosti se jedná o baskické slovo v překladu označující město nebo také městský, což tento malý dvoumístný skvěle definuje.

Hiriko je výsledkem spolupráce mezi španělskou vládou, baskitskými podniky a věhlasnou americkou univerzitou . Dle slov výrobců je při jeho výrobě životní prostředí zatíženo o třetinu méně než je tomu v případě výroby od společnosti .

Elektromobil Hiriko pochází z Baskicka, severní autonomní oblasti Španělska. V plánu je vyrábět až 15 000 kusů tohot elektrického auta ročně, foto: Hiriko
Elektromobil Hiriko pochází z Baskicka, severní autonomní oblasti Španělska. V plánu je vyrábět až 15 000 kusů tohot elektrického auta ročně, foto: Hiriko

Bublině podobný elektromobil je prošpikován mnohými zvláštnostmi. Začněme například vstupem do vozu, který zde není řešen jako u většiny z boční strany, ale skrze výklopné čelní sklo. Uvnitř se pak kromě dvou sedadel nachází i joystick, jenž zde nahrazuje funkci volantu.

Netradiční způsob vstupu a výstupu má své nesporné výhody. Řidič díky tomu může zajet kolmo ke krajnici a vystoupit přímo na chodník, aniž by potřeboval další volný prostor kolem vozu. Mohlo by se však stát, že by takto , dva a půl metru dlouhý vůz, mohl svou zadní částí zasahovat do jízdního pruhu.

Tento problém ovšem Hiriko dokáže elegantním způsobem vyřešit. Pokynem řidiče se vozítko nahrbí jako kočka a přitáhne obě nápravy k sobě. Výsledná délka se tím zkrátí na pouhých 1,5 m.

elektromobil Hiriko
foto: Hiriko

Samotné manévrování při parkování usnadňují čtyři nezávisle ovládaná kola, každé s vlastním integrovaným . Noční můra některých řidičů v podobě paralelního parkování se tak již stane minulostí. Maximální rychlost 90 km/h a 120kilometrový dojezd jsou parametry pro městské vozítko zcela dostačující.

Podrobnosti o elektromobilu Hiriko

S prodejem elektromobilu Hiriko se počítá už v příštím roce za cenu okolo 12 500 euro. Ve hře je také možnost využívat ho v programu sdílení automobilů, podobném jako je například projekt . V současné době probíhá výroba prvních dvaceti zkušebních modelů ve Vitoria-Gasteiz v Baskicku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *