V Baskicku testují fotovoltaický skleník pro papriky a rajčata

Rozsáhlé plantáže doslova pokryté slunečními kolektory patří i u nás k běžnému zjevu v kulturní krajině. Jejich estetický dojem není asi zcela vábný, a navíc často blokují zemědělskou půdu. V zastínění panely nemohlo růst až donedávna prakticky nic. Teprve nyní technologické inovační konsorcium ULMA přišlo se zajímavým nápadem. Vytvořili skleníky z fotovoltaických panelů, uvnitř kterých normálně pěstují rajčata a papriky.

Kromě rajčat a paprik by mohly ve sklenících zemědělci brzy "pěstovat" elektřinu. Zdroj: Ifosto
Kromě rajčat a paprik by mohly ve sklenících zemědělci brzy "pěstovat" elektřinu.Zdroj: Ifoston

Pochopitelně, že se nejedná o standardní panely. Trik na výrobu elektřiny bez zastínění pěstovaných rostlin spočívá ve speciálním optickém systému, založeném na fyzikálním principu odrazu světelných paprsků.

V závislosti na roční sezóně a výšce Slunce je světlo odkloněno a přesměrováno do nitra skleníku. V zimě tak odráží články tolik potřebné světlo do skleníků, zatímco přes letní sezónu poskytují mírný stín zabraňující úpalu, a zároveň vyrábějí elektřinu.

Testování prototypu probíhá pod hlavičkou technologického oddělení ULMA Agricola Tecnalia v baskickém Deriu. Fotovoltaický skleník má plochu 400 metrů čtverečních. V letním období zde pomocí přístrojů návrháři měřili množství celkového i odraženého světla, vlhkost a teplotu, které porovnávali s hodnotami naměřenými v klasických sklenících. Přirozeně je zajímala i kvalita a rychlost růstu plodin.

Výzkum dosud není uzavřen. Testovací období pro letní měsíce již mají odborníci z ULMA za sebou,a dlužno dodat, že s pozitivními výsledky. Otázkou je, jak se systém zachová v zimě.

Další perioda výzkumu se ale bude konat až v období března 2012. Prozatím se zdá, že systém zrcadel zlepšuje účinnost produkce elektřiny o 15%, a rozhodně je bez negativního vlivu na zemědělské plodiny.

Nenáhodný byl i výběr výpěstků ve sklenících. Rajčata a papriky patří celosvětově mezi rostliny nejvíce pěstované ve sklenících. Obě pak vyžadují velké množství světla a výrazně se jejich produkce podílí na emisích ze zemědělské produkce.

Podle odborníků z ULMA je pro zemědělce výraznou „přidanou hodnotou“ když si kromě pěstění zeleniny mohou přivydělávat i výrobou elektřiny.

5 komentářů: „V Baskicku testují fotovoltaický skleník pro papriky a rajčata

  • 4. 2. 2012 (19.40)
    Trvalý odkaz

    Tipnul bych si, Petře, že ten skleník tam nestojí.. pouze fotomontáž, kde někdo upravil trávu kolem tak, aby byla hezká a uvnitř, vzhledem k tabulím, se s tím nechtěl patlat..

    Reagovat
  • 1. 2. 2012 (10.56)
    Trvalý odkaz

    proč je tenhle článek v sekci Biopotraviny a ne radší v Solárních elektrárnách? :-/

    Reagovat
  • 1. 2. 2012 (10.23)
    Trvalý odkaz

    Na obrázku je krásně vidět, jak se oproti okolí pod fotovoltaickým skleníkem daří hůře i trávě …
    (špatný výběr fotky)

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *