Futuristická škola z Texasu učí děti nového tisíciletí

Střední škola Lady Bird Johnson ve městě Irving jako by nepatřila ani do státu Texas, ale spíše do vzdálené budoucnosti. Technologie obnovitelných zdrojů energie se zde vzájemně snoubí s futuristickým provedením samotné stavby. Celá vzdělávací instituce zároveň slouží jako praktická demonstrace udržitelných přístupů v moderní architektuře pro příští tisíciletí.

Projekt energetické soběstačnosti nevzdělává jen studenty, ale i celé texasské město. Zdroj: IISD
Projekt energetické soběstačnosti nevzdělává jen studenty, ale i celé texasské město. Zdroj: IISD

Na návrhu školní budovy, která by sloužila zároveň i jako ukázka toho co vše je dnes na poli alternativních zdrojů energie možné, pracovala dallaská firma Corgan Associates dva roky. K plánům výstavby přizvali i řadu odborníků, a společně vytvořili monument „energetické soběstačnosti“.

Před samotnou školní budovou stojí dvanáct větrných turbín, ale ty jsou spíš jen pro ozdobu. Škola z nich odebírá necelé procento elektřiny, 99% je produkováno 2988 cylindrickými panely typu Solyndra. Ty jsou instalovány po obvodu střechy, a zásobují školu energií po celý den.

K doplnění „technologického parku“ je pod základy budovy navrtáno 105 geotermálních čerpadel. Zajímavostí je i soustava monitorů v kopuli centrální haly, kde se mohou studenti podívat, kolik momentálně energie celá budova vyrábí a spotřebovává. Veškerá nadprodukce energie putuje do místní sítě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *