Nejvyšší vertikální zahrada v Evropě

Skupina architektů sdružených pod hlavičkou společnosti Davy Smith proměnila nevzhlednou londýnskou budovu v luxusní komplex bytů. Kromě originálního provedení úprav interiéru se ale apartmány na Digby Road proslavily ještě něčím jiným. Vnější fasáda budovy se proměnila na vertikální zahradu, a to hned nejvyšší v Evropě.

Vertikální zahrada změnila fasádu domu na Digby Road k nepoznání. Zdroj: Inhabitat.com

Devadesát sedm bytů v luxusní, nyní terakotou obložené budově, teď září zelení do krajiny. Fasáda byla osázena odolnými druhy vždyzelených rostlin, kterým nevadí teplotní výkyvy ani městský smog. Barevně se podařilo stěnu budovy sladit do pěti tónů, takže teprve až při pohledu zblízka poznáte, že se nejedná o malbu, ale „živý vodopád“.

Bydlení na Digby Road si vysloužilo i ocenění, a to třetí stupeň Kodexu udržitelného bydlení. Pod povrchem stavby se totiž nachází i kořenová čistička odpadní vody a bojler, spalující biomasu. Kromě vyhřívání si tak zelená budova vyrábí i pětinu potřebné elektrické energie.

Rostliny pnoucí se po stěně zabraňují přehřívání budovy v letních parnech, snižují povrchový odtok při nárazových deštích, snižují prašnost a první obyvatelé si pochvalují čerstvý vzduch, který mají hned za okny.

inhabitat.com

Jeden myslel na “Nejvyšší vertikální zahrada v Evropě

  • 21. 1. 2012 (10.38)
    Trvalý odkaz

    Takhle kdyby stavěly u nás ty novodobý krychlový paneláky, místo těch hnusných kostek.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *