Rozhovor: Zdeněk Maršál o zelených datových centrech budoucnosti

Společnost GreenData vznikla před rokem. Založili ji dva společníci, Zdeněk Maršál a Petr Hromádko. Jejich firma se úzce specializuje na služby pronájmu internetových serverů. Výjimečná je v tom, že celá myšlenka je postavena na co největší ekologické odpovědnosti a využívání tzv. zelené elektrické energie.

Unikátní pohled do tzv. serverovny společnosti GreenData, foto: GreenData
Unikátní pohled do tzv. serverovny společnosti GreenData, foto: GreenData

Greendata s.r.o. je první českou společností, která se jako jedna z mála vyloženě hlásí k úsporným datovým centrům, je to tak? Co vás k tomu vedlo a proč si myslíte, že jste nejspíš (stále) jediní na českém trhu?

Zdeněk Maršál: Především nás k tomu vedla příležitost. Se společníkem se znám deset let, z toho pět let jsme spolu již podnikali. Oba dva máme jiný záběr a známe svoje silné a slabé stránky, což je pro podnikání dobrý vklad. V době, kdy jsme o Greenhousingu začali mluvit, se o zelených datacentrech jen fabulovalo. Věděli jsme, že máme prostředky, zázemí, zkušenosti a navíc potřeby serverhousingu (pro vlastní internetové projekty), tak jsem se do toho pustili. Rozhodně nemáme v plánu si honit trika tím, že jsme odstartovali jako první (na identifikaci stačila SWOT analýza konkurence) a uvítáme, když kdokoli převezme, byť částečně, náš model. Nepodnikáme pouze pro zisk (který nezastíráme – je důležitý), ale také protože chceme upozornit na to, že přistupovat k věcem ekologicky může být ekonomicky zajímavé. Navíc máme vizi a plány jak v naší zelené cestě pokračovat.

Zdeněk MaršálMůžete konkrétně popsat některá úsporná opatření nebo technická řešení, která vaše datová centra využívají?

Z.M.: Úsporná opatření Greenhousingu se netýkají pouze datového centra, ale společnosti jako takové. Založením firmy vytváříme na českém trhu alternativu, která zákazníkům rozšiřuje možnost výběru mezi standardním způsobem uvažování a novým způsobem provozování serverhousingu. Nechceme se srovnávat s konkurencí, jdeme prostě jinou cestou. Pokud v dnešní době chcete provozovat datacentrum standardním technologickým procesem, tak vám stačí peníze, které vyměníte za krabicový datahouse, do něhož přivedete obrovské množství elektrické energie. Tu nejdříve využijete na vytápění serverů (99 % energie vyzáří server jako teplo) a následně pak další elektřinu na jejich zchlazení.

Dobrá, ale jak tedy k problému přistupuje vaše společnost?

Z.M.: Greenhousing se rozhodl jít na to jiným, vlastním způsobem. Zelená datacentra nemají prozatím ani normy, ani k nim nejsou manuály, a proto jsme půl roku procházeli krok po kroku přípravu a technologické procesy a postupy tak, abychom zvládli nabízet zelené služby, kterým se nestydíme říkat zelené. Ve zkratce to znamená nabízet služby s co nejnižší spotřebou energie, což nám dovoluje využívat energii z obnovitelných zdrojů. Klíčové, a jak se nyní ukázalo i správné, bylo nevytvářet jedno velké datacentrum, ale 3 menší, která jsme schopni až na výjimky vychladit pomocí freecoolingu (volného chlazení za pomoci proudění vzduchu). Onou výjimkou je klimatizační záloha pro max. 5 týdnů v roce, kdy venkovní teplota neumožní řádné chlazení. Další vychytávkou je výběr jen dvou typů serverů s nejnižší spotřebou energie a teprve jejich následná modulace, nebo například svícení v datacentrech prostřednictvím .

A opatření v rámci firmy?

Z.M.: A pokud se jedná o opatření firmy, tak především dlouhodobě recyklujeme odpady jak v práci tak doma, vyřadili jsme až na výjimky používání papíru – kompletní komunikace probíhá elektronicky. Nemáme ani vlastní vizitky, obálky a hlavičkové papíry. Velký důraz klademe na výběr dodavatelů. Chceme tím nejen udržet zelenost firmy, ale dát i možnost vydělat firmám, které to myslí dobře. Např. pro účetnictví využíváme online účetní firmu, která přijímá pouze elektronické faktury nebo z jiné strany – pro občasný rozvoz jsme se rozhodli využívat firmu a další. Pokud je to vhodné říci, tak všem, kteří mají zelený přístup k podnikání, děkujeme a v případě zájmu nás můžou kontaktovat s nabídkou spolupráce.

Odráží se nějak všechny tyhle vychytávky v koncových cenách pro zákazníky, ať už směrem dolů nebo nahoru?

Z.M.: Paradoxně to koncovou cenu dokázalo stáhnout až o 30 % pod cenu konkurence. Ale není to pouze nestandardní konstrukcí datacentra, ale také částečným outsourcingem služeb. Velký podíl na nízké ceně nese i propojení s metropolitní sítí pe3ny.net, díky níž si Greenhousing může sáhnout na internetové připojení, které firmě pomohlo několikanásobně naddimenzovat svou nabídku. A je tu ještě jedna věc. Při kalkulaci jsme se rozhodli zavázat se slibem tvorby fondu zodpovědnosti. Každý rok tak vybereme jeden zelený projekt, který transparentně zainvestujeme. Fond je tvořen 10% ziskem firmy po zdanění. Jsme zkrátka nízkonákladovou společností z jednoduchou nabídkou, dravou cenovou politikou a zelenou myšlenkou.

Jak vypadá svět opravdu velkých  datových center, typu Google, Microsoft, Amazon apod. Jaké se tam využívají dnes technologie pro šetření energií, materiálem, obecně zdroji?

Z.M.: Komerční IT tvoří 2 % ze světových CO2 emisí, což je stejné množství, které produkuje celosvětová . Velcí hráči jako Google nebo Yahoo jsou ukázkou konzumního přístupu k budování datacenter, ale přece jen jsou již vidět pozitivní kroky. Např. Google se nyní rozhodl vstoupit do energetického průmyslu. Jedná se o záměr vybudovat na východním pobřeží USA větrnou elektrárnu, která nemá obdoby. Využívala by silných přímořských větrů, které budou zachycovat obří rotory tyčící se do výšky 150 metrů. Soustava turbín bude mít výkon 6 000 MW (pro srovnání, Temelín má dva bloky s výkonem 1 000 MW). Naopak konkurenční datacentrum Yahoo v New Yorku, které je nyní ve výstavbě, bude (plánuje) získávat zhruba 90 % energie pro své servery z vodní elektrárny u Niagarských vodopádů.

Kdo taková datová centra navrhuje a jak je to složité a nákladné? Ve srovnání např. s datovými centry, která budujete vy?

Z.M.: Návrhy našich datacenter vytváříme ve spolupráci s externisty. Jedná se o odborníky, které bychom si v komerčním prostředí nemohli dovolit. Ve většině případů se však jedná o přátelé nebo spolupracovníky z předešlých zaměstnání obou společníků, a vzhledem k povaze Greenhousingu jsou odměny spíše symbolické.

Kam byste se chtěli posunout během dalších pěti let a jak si představujete, že se za tu dobu datová centra promění?

Z.M.: Máme prozatím plány na čtyři roky. Dne 11.11.2011 zfoukl Greenhousing pomyslnou první svíčku na svém dortu. V první řadě chceme, aby marketing a obchod nepředběhl vývoj, a proto se věnujeme zkvalitňování a zefektivňování interních procesů. Dále chceme šířit osvětu CO2 neutrální politiky a pomáhat těm, kteří si podle nás pomoc zaslouží. A pokud jde o dlouhodobé plány, tak mezi ně patří certifikace (ISO a CO2 neutral), tvorba franchisingu, ale i např. využití tepla datacentra k dalšímu vytápění pomocí čerpadel a kogenerační jednotky. Plánů je rozhodně více než dost, ale raději o nich budeme mluvit postupně, abychom nevytvářeli falešná očekávání. Pro nás je důležité, že věříme tomu, co děláme. Díky tomu se už nestydím říci, že jsme profesionálové, kteří se dokáží ztotožnit s filozofií firmy.

Jan Horčík

Zakladatel a šéfredaktor magazínů Ekologické bydlení a Hybrid.cz.

3 komentáře: „Rozhovor: Zdeněk Maršál o zelených datových centrech budoucnosti

  • 1. 12. 2011 (22.13)
    Trvalý odkaz

    Mě to nepříjde jako PR článek ale prostě jako rozhovor a bylo to zajímavé počtení. Více takových firem a méně nepřejícných Hm lidí.

    Reagovat
  • 30. 11. 2011 (19.28)
    Trvalý odkaz

    Hm a to foto je ale z úplně jiné serverovny. PR článek o ničem…

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *