Mokřadní zahrada vedle ocelárny vyhrála prestižní cenu

Netradiční mokřadní okrasná zahrada, sestavená z druhů domácí flóry, vyhrála prestižní britské ocenění zahradnické architektury „Yorkshirský květ“. Zahradnická firma Wildscapes, zabývající se i ekologickým poradenstvím a krajinným inženýrstvím, teď může spolu se svým klientem, společností Sheffield Forgemasters oslavovat.

Zahradníci využili zdevastované plochy na pozemcích ocelárny, které v červnu roku 2007 zatopila povodeň. Na rozsáhlém území vznikla pestrá krajinná mozaika remízků, hájů, luk a mokřin. Střed nového přírodního parku pak tvoří bylinková zahrádka ve tvaru loga společnosti.

Plocha o rozměrech 64 akrů byla rekultivována, či spíše regenerována v takovém duchu, aby se v příštích letech zamezilo povodňovému nebezpečí, a tak se krajinní návrháři snažili využít potenciálu přírodních struktur a původních rostlin a dřevin.

V srdci celého území pak byla vytvořena zahrada, která představuje veřejnosti běžné, ale často pro laickou veřejnost neznámé rostliny. „Kladli jsme důraz na maximalizaci ekologického potenciálu území,“ prozradila Vicky Smithová.

„Ve spolupráci se orgány ochrany přírody a krajiny se klíčovými partnery projektu stali i majitelé okolních pozemků. Pro naši práci byly klíčové termíny jako udržitelnost, biodiverzita, kontaminace a povodně.“

Návrháři například snížili odtok z místního parkoviště, když drenáží svedli srážkovou vodu do mokřadní nádrže s ozeleněnými břehy. Společnost Forgemasters vysázela na 2000 metrů čtverečních stromového a keřového porostu.

Rekultivace celého území byla mimořádným krajinným počinem, protože prostor nezapře svou průmyslovou minulost, a zároveň je to koncept přírodního teritoria v blízkosti továrny. Porotci vyhodnocující soutěž nešetřili slovy chvály: „Forgemasters tu teď mají něco jako skrytý poklad. Udržovaný a současně přírodní prostor dokazuje, že průmyslový „byznys“ může jít ruku v ruce s životním prostředím.“

greenbuildingpress.co.uk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *