Větrníky zamotaly radistům hlavu

S narůstajícím počtem větrných elektráren se komplikuje práce meteorologů i leteckých dispečerů-radistů. Podle článku uveřejněného na serveru Physorg.com mají v USA pracovníci Národního ústavu pro počasí (NWS) a amerických leteckých sil (USAF) stále větší problémy s šumy a ruchy, které větrníky způsobují na monitorovacích displejích.

Větrná elektrárna a její turbína v Portugalsku, foto. Ekobydlení.eu
Větrná elektrárna a její turbína v Portugalsku, foto. Ekobydlení.eu

Obě státní organizace si stěžují na komplikace, díky kterým je stále těžší udržet letový provoz v bezpečí a předpovědi počasí na patřičné míře přesnosti, protože větrné elektrárny způsobují na mapách „bílá“ místa.

USAF tvrdí, že s nárůstem počtu elektráren podél pobřeží je stále komplikovanější zachytit přílet malých letadel nad vzdušný prostor Spojených států. Na vině je především blízkost exponovaných plantáží zaměřených na využití síly větru poblíž radarových stanic.

Vědci z Michiganského technologického institutu (MIT) odstranili jednoduchým algoritmem zdroj rušení tak, že radary přestaly inkriminované malé oblasti snímat. Sice se vyřešil problém s rušením radarů, ale jsme u zdroje „bílých“ míst na letecké mapě USA.

Sledování vzdušných víru a tlakových výší se stalo komplikovanější i pro NWS. Podle satelitních snímků je totiž v daném rozlišení těžké zjistit, zda meteorologická družice snímá bouři, nebo se jedná jen o vzdušné víry mezi větrníky.

V mnoha případech tak prý neúmyslně spustili falešný poplach. Narozdíl od leteckých radistů je tady ale možnost nápravy komplikovanější. V jednání jsou varianty, že by majitelé elektráren v případě blížící se bouře větrníky vypnuli, nebo aspoň instalovali zařízení, která by zpomalovala chod elektráren při dešťových přeháňkách. Tím by meteorologové mohli nerušeně sledovat, kudy a kam se mračna pohybují.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *